Kraamkliniek voorzien van zonne-energie

Soleil pour Burkina heeft een kraamkliniek in het dorp Kopoï voorzien van zonnepanelen en verlichting. Dit keer hebben wij de installatie meteen voorzien van een meter, zodat een beheerder kan zien hoeveel energie er in de batterij zit.

Verdienmodel

De batterijen gaan zo'n drie jaar mee. Om er zeker van te zijn dat de kraamkliniek genoeg geld in kas heeft om de batterijen te vervangen, hebben wij extra capaciteit geregeld. De zonnepanelen produceren dus meer stroom dan er nodig is voor verlichting. Met die extra stroom kan de kraamkliniek activiteiten gaan ontplooien om geld mee te verdienen. Er kan bijvoorbeeld een koelkast aangesloten worden, zodat er koele drankjes verkocht kunnen worden. Of mensen kunnen tegen betaling hun mobiel opladen.

Soleil pour Burkina werkt nauw samen met de lokale partner Amicale Culture Tourisme Développement (ACTD). Zij vaardigen een comité af dat zich gaat buigen over de concrete invulling van het verdienmodel. Zij hebben op dit gebied een goed track record: ACTD is al decennia geleden begonnen met studiebeursen voor kinderen, irrigatieprojecten en microcrediet. Al deze projecten lopen nog steeds en zijn totaal zelfstandig. ACTD heeft steeds maar één keer geïnvesteerd. Daarna kwam het geïnvesteerde geld altijd terug en bleef het project zelf geld genereren om te kunnen blijven bestaan en te kunnen groeien.

Beheer

ACTD zorgt ook dat er een beheerder komt voor het zonne-energiesysteem op de kraamkliniek. Op dit moment hebben zij hun oog laten vallen op een jongeman die nu in de vierde klas zit. Hij is intelligent en heeft een goed gevoel voor techniek. Hij zal de dagelijkse controles doen. SPB heeft de jongen voorzien van een uitgebreid handboek zodat het voor hem geen probleem is om de dagelijkse controles uit te voeren, het onderhoud te doen en kleine problemen op te lossen. Bij grote problemen kan hij contact opnemen met het bedrijf dat de installatie heeft gedaan.

© 2020 Solutions Solaires. All Rights Reserved.

Search