Dorpelingen verdienen zelf geld met zonne-energie

En ineens hebben we ons doel bereikt: de Burkinabé verdienen geld met het gebruik van zonne-energie. Ze verkopen gekoeld water en dat gaat heel goed.  Zeker laatst toen het Ramadam was, was de koelkast elke avond leeg. Iedereen kwam ‘s avonds water drinken. Op sommige dagen verdiende de kliniek tussen de 50 en 100 euro. Dat geld legt de kliniek apart om op termijn nieuwe zonnepanelen en batterijen te kunnen kopen.

De aanleiding was wel zuur: bij een inspectie van de overheid bleek dat de koelkast die wij hebben laten installeren niet voldoet aan de eisen die de overheid stelt. De overheid wenst namelijk dat in de koelkast verschillende departementen zijn waar medicijnen tegelijkertijd op verschillende temperaturen worden gekoeld. De ruimte in de koelkast wordt dan opgesplitst naar temperatuur en er ontstaan meerdere ruimtes waar medicijnen gekoeld kunnen worden.

Het goede is dat de overheid zelf in die nieuwe koelkast heeft voorzien. Daardoor kwam de koelkast, die op zonne-energie draait en wij eerder hebben laten installeren, vrij. De medewerkers van de kliniek zagen meteen een kans om de koelkast te gebruiken en geld te verdienen. Op die manier zorgen zij dat onze investering duurzaam wordt: ze zullen zelf over een paar jaar nieuwe batterijen en panelen kopen.

© 2020 Solutions Solaires. All Rights Reserved.

Search